Kaikki muuttuu

29.07.2022

Huomaan toisinaan olevani hyvin väsynyt muutospuheeseen. Siihen kuinka muutosta pitäisi hallita ja miten se hätäännyttää ja väsyttää. Ja kuinka toivotaan, että se joskus loppuisi ja saisi hetken olla vaan muuttumattomattomassa tilassa.

Muutos kuuluu kuitenkin elämään, ihmisen kasvuun, työpaikkoihin, yhteiskuntaan, luontoon. Kaikki muuttuu jatkuvasti ja sille emme voi useinkaan mitään. Sille toki voimme, miten muutoksen kohtaamme, miten siihen suhtaudumme ja miten sitä ennakoimme. Joitakin muutoksia voimme yrittää myös hidastaa.

Elämä ei tapahdu kvartaaleittain tai tilinpäätöksissä vaan päivittäin.

Mielipiteiden muutokset kuvataan usein "takinkääntämiseksi". Kuitenkin kun tietoa ja taitoa ja kokemuksia karttuu, on hyvin todennäköistä että mielipiteet muuttuvat. Niin sen kuuluukin olla. Ihmisen kasvuun ihmisenä kuuluu muutos.

Lukupöydälläni on tällä hetkellä Osuuskumma-kustannuksen (toim. Maria Carole, Nadja Sokura ja Kari välimäki 2022) Kumma kirjoitusopas. Sieltä löytyi tämä mainio kuvaus henkilöhahmojen kasvamisesta:

Kaikki liittyy kaikkeen. Hauskoista ja yllättävistä paikoista voi löytyä avartavaa pohdittavaa. Tämä kirjoittamisoppaan pätkä sopii meidän oikeidenkin ihmisten elämään hyvin. Muutoksella on aina merkityksensä ja sitä tapahtuu päivittäin. 


© 2022 Terhi Lavonen. Tehdaskatu 6, 24100 SALO. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!